Comoara din desertul Sahara: Tamerza Palace & Spa

Sigur stiti intamplarile acelea prin care ajungi in locuri la care nu te-ai gandit vreodata, dar care se dovedesc imediat a fi exact ceea ce ti-ai dorit mai mult, acea frumusete atat de ascunsa in noi incat nici nu o percepem, desi exista si o cautam inconstient toata viata. Intotdeauna ni se pare ca aici decide hazardul, insa nu e asa. Totul porneste, cred, din copilarie, cand mintea si sufletul sunt pline de uimire si povesti pe care le conturam cu nesat, sperand apoi in miracolul de a le trai aievea candva.

Ei bine, hazardul cu pricina a facut sa plec brusc intr-o calatorie in Tunisia, destinatie la care nici macar nu ma gandisem vreodata. Dar care, din prima zi, am descoperit ca era o piesa esentiala din puzzle-ul meu interior. Acelasi hazard, tenace in felul sau, a decis sa aleg in alta zi o varianta de traseu prin desertul Sahara care m-a dus exact in povestea lampii lui Aladin.

Coborand spre sud, pe drumul catre Tozeur, am ajuns la Tamerza Palace, un hotel construit pe  locul ruinelor berbere, care nu arata deloc a palat, ci mai degraba se confunda intr-un mimetism perfect cu peisajul maroniu roscat al muntilor desertici din preajma. Cand am intrat in acest ksour cu iz ancestral, pur si simplu m-a coplesit simplitatea monahala a peretilor zugraviti in alb, punctata calm prin usi mari din lemn cu nituri metalice si covoare de lana, tesute in modele colorate. O senzatie totala de bine, pace si liniste, care m-a dus imediat cu gandul la casa taraneasca a bunicilor.

O opera de arta si eleganta subtila in the middle of nowhere, integrata armonios in peisajul mineral inconjurator, si in acelasi timp, o invitatie umila la relaxare intr-o oaza de pace. In acest univers al design-ului minimalist traditional, centrul Spa vine ca o completare fireasca a starii de bine, fie prin piscinele cu apa filtrata din oaza desertica, fie prin ritualul hammam traditional de purificare,  camerele cu aburi de eucalipt sau menta, ori prin masajele si terapiile facute cu uleuri esentiale de iasomie, argan, piersica, apa de trandafir, galbenele, muscata, ulei din samburi de smochine. Sau impachetarile cu miere si argila rhassoul, ce fac minuni pentru piele, prin efectul lor puternic detoxifiant, de catifelare si luminozitate imediat vizibile.

tamerza palace&spa tunisia (2) tamerza palace&spa tunisia (13) tamerza palace&spa tunisia (14) tamerza palace&spa tunisia (15) tamerza palace&spa tunisia (12) tamerza palace&spa tunisia (9) tamerza palace&spa tunisia (5) tamerza palace&spa tunisia (3) tamerza palace&spa tunisia (7) tamerza palace&spa tunisia (4) tamerza palace&spa tunisia (8) tamerza palace&spa tunisia (10) tamerza palace&spa tunisia (11) tamerza palace&spa tunisia (16) tamerza palace&spa tunisia (18) tamerza palace&spa tunisia (17) tamerza palace&spa tunisia (1)

M-am dus in Sahara ca sa ajung de fapt, in casa mica a bunicilor, si inapoi in starea de tihna a copilariei.

 

Photo credits: Tamerza Hotel & Spa, arhiva personala Ruxandra Chiurtu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *