Mi-am dat seama, demult, ca lucrand in domeniul comunicarii, nu ma pot desprinde niciodata total, nici macar in vacante, de obisnuita de a privi, prin prisma profesionistului, multitudinea de mesaje ce ne inconjoara la fiecare pas si se straduiesc sa atraga atentia asupra produsului X sau Y, intr-o maniera mai agresiva sau eleganta, mai reusita sau dezastruoasa, depinde de ce fel de marketing sau PR a avut noroc clientul. Sau nu.
Si de multe ori am plecat seara de la birou pe jos, preferand o plimbare de 40 minute pana acasa, chiar la minus 15 grade si zapada de 1 metru, doar ca sa-mi golesc mintea de zumzetul interminabil al celor 100 de mailuri si 10-20 de discutii telefonice zilnice. Uneori am reusit, alteori, nu, si gandurile m-au tinut treaza cateva ore in noapte, ca niste hidre cenusii.
Sunt sigura ca unii dintre voi se regasesc in cele de mai sus, intr-o forma sau alta. Da, suntem destul de multi.
Asa ca, afland despre Terapia Bach, m-am dus la Clinica Eliade pentru o sedinta, unde, timp de aproape o ora am raspuns intrebarilor Danei Savoiu, intr-o camera discret decorata cu un tapet jungle-like, din care se intrezareau niste chei mari. Sugestiv 🙂 … oare chiar asta sa fie cheia?
La finalul discutiei – pe durata careia isi notase cate ceva intr-un carnetel -, terapeuta a ales 5 sticlute de pe masuta de langa noi si a pus cate doua picaturi din fiecare intr-o alta sticluta pe care scrisese numele meu in prealabil. A facut apoi o dilutie in sticluta mea si mi-a spus sa pun cate 4 picaturi intr-un pahar cu apa, de 4 ori pe zi.
Efectele au inceput sa apara dupa 3 zile, printr-o linistire vizibila overall, o reducere a efectelor stresului, pe care l-am resimtit mai putin si am devenit parca mai focusata pe ceea ce era important, fara a mai pierde energie cu detaliile nesemnificative. Iar noaptea, da, somn linistit cu multe vise colorate. Concluzia mea apropos de Terapia Bach? Merita incercata.
Ce este Terapia Bach?
Terapia Bach a fost conceputa de Dr. Edward Bach, medic şi bacteriolog britanic, la inceputul anilor ’30 si foloseşte 38 de remedii preparate din flori sălbatice din flora spontană, care acţionează asupra stărilor emoţionale, echilibrandu-le.
Bach a clasificat atunci emoțiile în șapte categorii și mult mai multe sub-categorii. Principalele 7 categorii de emotie sunt frica, incertitudine, singurătate, supra-sensibilitate, deznădejde și suprasolicitare. Atunci când Bach avea o astfel de emoție, el atingea cu mâinile diferite tipuri de flori pentru a determina care planta are capacitatea de a-i elimina “energia negativă”.
În lucrarea sa, Bach a susținut că lumina soarelui de dimineață ar putea transforma puterea de vindecare a florilor prin picăturile de rouă aflate pe ele. Aceste picături de rouă au fost colectate și conservate cu o cantitate egală de coniac pentru a produce ceea ce Bach a numit “tinctura mamă”. Mai târziu, colectarea de rouă a fost inlocuita de înmuierea florilor în apă sub soare, sau pur și simplu prin fierberea florilor. Tincturile rezultate au fost apoi diluate și utilizate în continuare.
Remediile Bach nu sunt considerate homeopate, deoarece nu conțin substanțe toxice iar esenta lor este despre utilizarea energiei pozitive stocate în interiorul plantei.
In privinta florilor implicate in Terapia Bach, acestea sunt cele de castan alb, castan rosu, gentiana, verbina, nuc, salcie galbena, maces, viorea de balta, maslin, pin, caprifoi, iarba neagra, ovaz salbatic, trandafir de izvor, si altele. De exemplu, florile de maslin aduc remediul pentru epuizare mentala si fizica, pinul pentru senzatia de invinovatire, cicoarea pentru egoism, castanul rosu pentru griji excesive legat de cei dragi, iar floarea de ghimpe pentru incapacitatea de a spune “nu”.
Combinatia de unul pana la sapte remedii se stabileste in urma sedintei de terapie in care terapeutul identifica starile emotionale traite de client si a deficientelor temperamentale ce duc la producerea dezechilibrelor si apoi la instalarea bolilor fizice datorita scaderii imunitatii organismului.
Photo credits: Clinica Eliade, Bach Center