Dar Zaghouan, fermecatoarea ferma eco a Tunisiei

Ne aflam in partea nordica a Tunisiei, intr-un splendid decor natural cu lanuri de grau si strabatem o plantatie de migdali aflata la poalele muntilor Zaghouan, la 45 de minute de capitala Tunis, 35 de minute de Hammamet si circa 55 de minute de Sousse. La un moment dat, din sosea se desprinde lateral un drum de tara, strajuit de un gard viu de cactusi ordonati intr-un postament zidit, care duce intr-o gradina imensa cu flori si plante medicinale, imprejmuita de o livada de maslini si pomi fructiferi.

Prima senzatie a fost ca ma aflu intr-o gospodarie temeinica de la tara, cu pasari, gradina de legume, cu branza facuta in casa, ulei de masline extras la rece si preparat local de femei harnice, tufele de menta si busuioc, plus multe alte acareturi specifice agricultorilor. Insa, dupa vederea casutelor amenajate in stil berber, andaluz, roman si beylical, facute din lemn de mandarin sau lemn de grapefruit, toate decorate cu piese vintage reconditionate si asamblate in stil cinematografic, ei bine, atunci am inceput sa inteleg si sa admir complexitatea Dar Zaghouan, spatiul relaxarii prin excelenta.

Aici, la Dar Zaghouan,  arhitectura, vegetatia, design-ul si serviciile specifice unei pensiuni se imbina pitoresc, intr-o ferma ecologica de 3 hectare amenajata si manageriata cu pasiune de un cuplu de cineasti.

dar zaghouan (11) dar zaghouan (28) dar zaghouan (1) dar zaghouan (3) dar zaghouan (32) dar zaghouan (14) dar zaghouan (15) dar zaghouan (20)

O piscină alimentata dintr-un izvor natural printr-un  apeduct în miniatură din care apa cade in cascadă indeamna la scaldat sau înot împotriva curentului, ori rasfat cu hidromasaj și jacuzzi, completat vizual de privelistea tufelor superbe de bougainvillea si parfum de iasomie. Un gazon de 3.000 m² e locul perfect pentru diverse activități în aer liber, proiectii de filme retro pe ecranul mare din piele sau petreceri. La masa, in cele 3 restaurante ale fermei, bucatele sunt delicioase si bazate toate pe produsele organice proaspete, reflectand stilul culinar al diferitelor civilizatii pe care regiunea le-a cunoscut de-a lungul timpului.

Tot aici, la Dar Zaghouan am gasit cel mai emolient, aromat si bland sapun pe care l-am folosit vreodata, un regal pentru piele, facut prin metode artizanale din miere, ulei de masline si extracte florale din plante medicinale; apartine brand-ului local Herbioart.

Un spatiu minunat, in care descoperi la tot pasul detalii inedit-picante de décor si tot atatea armonizari ale design-ului uman cu cel natural, intr-un ambient traditional tunisian, deopotriva primitor, savuros si relaxant.

dar zaghouan (4) dar zaghouan (36) dar zaghouan (31) dar zaghouan (30) dar zaghouan (32) dar zaghouan (24) dar zaghouan (23) dar zaghouan (22) dar zaghouan (25) dar zaghouan (17) dar zaghouan (16) dar zaghouan (21) dar zaghouan (18) dar zaghouan (13) dar zaghouan (12) dar zaghouan (37) dar zaghouan (29) dar zaghouan (28) dar zaghouan (27) dar zaghouan (26) dar zaghouan (6) dar zaghouan (7) dar zaghouan (8) dar zaghouan (9)
dar zaghouan (34) dar zaghouan (33)

Bienvenue à Dar Zaghouan, la première ferme de charme écologique en Tunisie!

dar zaghouan (2)
dar zaghouan (35)

English version text:

We are in the northern part of Tunisia, in a splendid natural setting with wheat fields and we walk through an almond plantation located at the foot of Zaghouan mountains, 45 minutes from the capital Tunis, 35 minutes from Hammamet and about 55 minutes from Sousse. At one point, a country road framed by a hedge of hectic cacti ordered in a built-in base, which leads to a huge garden of flowers and medicinal plants, surrounded by an orchard of olives and trees trees.

The first sensation was that just arrived a country-wide home with birds, a vegetable garden, home-made cheese, cold-brewed olive oil and locally prepared horseradish, mint and basil bushes, plus many other farmer specific features. However, after seeing the Berber, Andalusian, roman and Beylical houses made of mandarin wood or grapefruit, all decorated with refined vintage pieces and assembled in cinematic style, well then I began to understand and admire the complexity of Dar Zaghouan, the space of relaxation by excellence.

Here, at Dar Zaghouan, the architecture, the vegetation, the design and the services specific to a boarding house blend in picturesque surroundings into a 3 hectare organic farm set up and passionately managed by a couple of movie makers.

A swimming pool fed from a natural spring through a miniature aqueduct where cascade water invites you to swim or swim against the stream, or to dive into a jacuzzi, visually filled by the sight of the superb bougainvillea bushes and jasmine fragrance. A 3000 m² lawns is the perfect venue for outdoor activities, retro screenings on the big leather screen or parties.

At the table, in the three restaurants of the farm, the dishes are delicious and all based on fresh organic products, reflecting the culinary style of the different civilizations that the region has known over time.

Here, at Dar Zaghouan, I found the softest, smoother and smoother soap I’ve ever used, a royal skin, made by honey, olive oil and floral extracts from herbs; belongs to the local Herbioart brand.

A wonderful space where you discover all the splendid details of the décor and so many harmonies of the human design with the natural, in a traditional Tunisian environment, welcoming, savory and relaxing.

Photo credits: Dar Zaghouan, Adela Parvu, arhiva personala Ruxandra Chiurtu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *