Savoare libaneza in decor rafinat la Four Seasons Dorobanti

Imi place mancarea libaneza. Ador savoarea deosebita si bogatia de arome a varietatii preparatelor bucatariei traditionale libaneze, sunt gustoase, proaspete, cu multe legume si in acelasi timp foarte consistente. Imi mai place modul de prezentare, servirea in vase mici, frumos si apetisant decorate, si momentul de inceput, cand masa se umple de multe feluri ispititoare, aromate si viu colorate.

Am descoperit si am invatat sa apreciez aceste comori culinare de multi ani, la cochetul restaurant Four Seasons din strada Vasile Lascar, intr-un decor cald, de inspiratie mediteraneana. Recent, le-am regasit in Dorobanti, in cel de-al doilea restaurant Four Seasons, un loc elegant, in care decorul clasic rafinat, predominant alb pastelat este imbinat cu elemente artizanale traditional libaneze, tablouri dantelate cu origini in cultura orientala, ce insufletesc ambientul, punctand delicat contrastele. Paleta cromatica placuta din interior, cu tonuri de bej, gri si mov stins si draperii cu motive baroce e continuata prin mult verde si rosu pe terasa exterioara, gratie muscatelor superbe ce o incadreaza generos.

four seasons dorobanti (11) four seasons dorobanti (10) four seasons dorobanti (1) four seasons dorobanti (13) four seasons dorobanti (6) four seasons dorobanti (7)

Restaurant Four Seasons din strada Vasile Lascar

Restaurant Four Seasons din strada Vasile Lascar

Four Seasons aduce in Bucuresti gusturile autentic libaneze, acele mezze traditionale in alcatuirea carora bucatarii folosesc condimente din Liban, ulei de masline, verdeturi si legume proaspete, carne frageda si peste proaspat. O masa tipic libaneza se compune dintr-o varietate de aperitive reci si calde care se completeaza cu delicioasa carne de vita, pui sau miel la gratar, in binecunoscutul kebab. Meniul Four Seasons Dorobanti e completat cu peste din Marea Mediterana, Sultan Ibrahim (Barbun) sau Malifa Fish gatite exceptional si insotite de sosuri absolut unice.

Festinul poate incepe cu un arak, un lichior de anason, bautura traditional libaneza ce deschide apetitul pentru mezza rece, din care nu pot lipsi homos-ul (crema de naut stropita cu ulei de masline), baba-ghanuj (vinete cu sos de rodii), mutabal-ul (vinete cu pasta de susan) sau salatele vedeta, fatoush si tabbule. Se adauga un falafel, un ras-asfur de vita delicios in sos dulce-acrisor de rodie sau carnaciorii de berbecut sujuk si makanek. Se poate incheia cu o senzationala Noapte de Beirut, o cremǎ de lapte cu aromǎ discretǎ, cu esenţǎ de flori de trandafiri, banane, pepene galben, piersicǎ şi un gust incredibil. Bon appétit!

four seasons dorobanti (19) four seasons dorobanti (24) four seasons dorobanti (2) four seasons dorobanti (23) four seasons dorobanti (16) four seasons dorobanti (15) four seasons dorobanti (14) four seasons dorobanti (3) four seasons dorobanti (4) four seasons dorobanti (9) four seasons dorobanti (22) four seasons dorobanti (17) four seasons dorobanti (18) four seasons dorobanti (5)

Ingredientul secret este “un pic de suflet”, asa cum mi-au spus Alice si Alain, proprietarii Four Seasons, pe care-i veti regasi in restaurant, zambitori si discreti, atenti ca oaspetii lor sa se simta cat mai bine.

four seasons dorobanti (21)

 

Photo credits: Four Seasons Bucuresti, arhiva personala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *