Ich liebe Kaiserschmarrn

Din citite, vazute sau auzite, confirmate ulterior prin numeroase experiente proprii, s-a dovedit ca bucataria are o energie aparte si de departe preferata in spatiul fiecarei case. Se poate discuta mult si frumos pe tema asta (la un pahar de vin in bucatarie), pornind din preistorie, cand oamenii se adunau in jurul focului, trecand apoi la simbolistica extrem de puternica a focului, cu efecte benefice sau distructive, si ajungand la noul statut pe care-l are acum mancarea, de cultura sociala si experientialism rafinat si creativ al gustului si esteticii.

Asa se face ca am ajuns intr-o seara de inceput de iunie in bucataria de la Mazilique Studio,  la un Austrian Tasting Table care s-a dovedit fabulos, prin interpretarea data de Cristina Mazilu felurilor de mancare traditionale austriece.

Cristina a creat un tablou culinar unic: a cules ingrediente de la mici producători din ambele țări și a reunit combinații surprinzătoare și autentice. Astfel s-a născut, inspirat de pulled pork, miniburger-ul cu pulled Tafelspitz, dar adus în contemporan cu o remuladă de țelină și sos de hrean. Clasicul filé de porc a fost înnobilat cu sare cu flori din Salzburg, crumble de arahide și sos de mure. Păstrăvului atât de iubit din zona Salzburgului i s-a alăturat un dressing absolut savuros de iaurt cu pătrunjel și tahina.

Hungry eyes versus Instastories addiction

Cristina Mazilu & Oana Pop (Austria Info)

M-am  bucurat sa regasesc Salzburgul in acest festin al papilelor gustative, si sa adaug impresiile gurmande la cele pe care le am din acest oras cochet, preferatul multor vacante la schi, cu dimineati alunecand  in fosnet alb printre brazi la Flachau Snow Space, urmate iremediabil si repetabil de cafeaua savurata pe indelete dupa-amiaza la Café Tomaselli, alaturi de un (cel mai bun) strudel cu branza.

Apropos de strudel, la Mazilique m-am intalnit cu un excelent Apfelstrudel, insa ceea ce m-a sedus definitiv, lasand deoparte regia inegalabila a Cristinei de-a stapani dupa bunul plac focul dezlantuit intr-o tigaie, a fost Kaiserschmarrn, renascut din flacari precum pasarea Phoenix.
Poemul papilelor gustative este inca si mai mare de-atat, caci in tigaia anterioara, ouale au fuzionat sublim cu laptele, faina si coaja de lămâie, iar zahărul vanilat si romul au desavarsit cu aromele lor aceasta opera inflacarat urmarita cu ochi flamanzi si paharul de vin alb sec si rece, asezat foarte la indemana. O adevarata experienta multisenzoriala, memorabilia si delicioasa.

Strudelul cu mere

Making of Kaiserschmarrn

Inchei aici, cu multa nostalgie, aceasta scurta cronica gourmandise si las mai departe imaginile sa vorbeasca de la sine.

Brownie lover 😉

 

Photo credits: Austria Info (Catalin Georgescu), personal archive Ruxandra Chiurtu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *