La doar 35 de kilometri de Bucuresti se afla padurea Comana, ramasita stravechilor Codri ai Vlasiei, ascunzatoarea haiducilor si a populatiei speriate de navalirile straine pe care neamul nostru le-a suferit de-a lungul istoriei. Acum, padurea are stejari, artari, frasini, tei, ulmi si face parte din Parcul Natural Comana, arie de o frumusete aparte si protejata prin legislatia internationala, ce adaposteste egrete si alte 71 de specii de pasari, caprioare, vidre, pisici salbatice, broaste testoase de balta, reptile, pesti si peste 200 de specii de plante, dintre care cel mai spectaculos este bujorul românesc rosu.
Peisajul din jurul Baltii Comana este asemanator cu cel din Delta Dunarii, de aceea este denumit Delta Neajlovului, cu o flora si fauna extrem de bogata, intregind biodiversitatea parcului natural.
Am descoperit acest loc minunat in urma cu o luna, cand am raspuns cu entuziasm invitatiei Yves Rocher de a ma alatura echipei ce facea inca un pas in România catre plantarea celor 100.000 de arbori din cadrul programului «Să Plantăm pentru Planetă», cu scop refacerea padurii dese de odinioara ce inconjoara Bucurestiul, considerat acum a 2-a capitala europeana in topul celor mai prafuite.
La un moment dat, ne-am oprit intr-o mica poienita unde am primit o lopata, o pereche de manusi si un firicel de promisor de 30 cm, mai degraba un fel de crenguta subtire-subtire cu frunze mici verde-roscat spre varf, cu mentiunea: “azi vei planta un stejar rosu”. Am sapat si l-am pus in pamant cat de bine m-am priceput, apoi i-am facut poza si i-am promis ca ma intorc foarte curand in aceasta oaza de verdeata sa-l revad.
Photo credits: Roxana Constantinescu, Wikipedia, Yves Rocher, poze.netflash.ro, geodescoperiri.blogspot.com, www.comanaparc.ro